Year:2022   Issue: 18   Area: TEKSTİL BİLİMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

  1. Home
  2. Article List
  3. ID: 25

Fehmi BAYLAK ORCID Icon,Belkıs ZERVENT ÜNAL ORCID Icon

EFFECT OF RECYCLING FIBERS FROM INDIGO DYED YARNS ON YARN PERFORMANCE

Aim: Within the scope of the study, it was aimed to obtain pre-consumer yarn from the fibers obtained by recycling from indigo dyed waste yarns used as warp yarn in denim fabric production and to evaluate the performance of the produced yarns. Method: In the study, the fibers obtained by recycling from indigo dyed yarns were mixed at the rate of 30% in the blend, and the physical properties of the produced yarns were compared with the yarns produced with the original cotton fiber of the same number. Yarns are produced in Z twist direction by ring spinning method. For the study, Ne 7,12/1 ring slub and Ne 9,8/1 ring slub yarns were obtained as rigid yarns, and Ne 10/1 ring carded elastane and Ne 13/1 ring carded elastane yarns were obtained as elastane yarn. The unevenness and strength values of the produced rigid and elastane, original and recycled fiber yarns were tested with standard methods. The yarns' U%, CVm%, 200% neps, 40% thin and 50% thick place values and Rkm values were compared. In addition, since the waste indigo yarns from the mill can be evaluated, the cost input has been analyzed. Results: It was determined that the U% and CVm% values of the yarns containing pre-consumer fiber were 1% higher on average for all yarn counts, and this increase in unevenness with the use of recycled fiber was very low. It has been determined that the yarns produced by the evaluation of indigo yarns are more advantageous in terms of cost. Conclusion: As a result, it has been determined that the fibers obtained by recycling indigo dyed yarns, which are an indispensable part of denim fabric production, can be reused in denim fabric production despite some increase in unevenness and loss of strength.

Keywords: Pre-Consumer, Indigo Spinning, Recycled Fiber, Recycled Yarn, Life Cycle Assessment

Doi:10.17366/uhmfd.2022.18.1


İNDİGO BOYALI İPLİKLERDEN GERİ DÖNÜŞÜM İLE ELDE EDİLEN ELYAFLARIN İPLİK PERFORMANSINA ETKİSİ

Amaç: Çalışma kapsamında, denim kumaş üretiminde çözgü ipliği olarak kullanılan indigo boyalı atık ipliklerden geri dönüşüm yoluyla elde edilen liflerden pre-consumer iplik eldesi ve üretilen ipliklerin performansının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada, indigo boyalı ipliklerden geri dönüşüm ile elde edilen lifler harmanda %30 oranında karıştırılarak iplik üretimi gerçekleştirilmiş ve üretilen ipliklerin fiziksel özellikleri aynı numarada orijinal pamuk elyafı ile üretilen iplikler ile karşılaştırılmıştır. İplikler ring eğirme yöntemi ile Z büküm yönünde üretilmiştir. Çalışma için rijit iplik olarak Ne 7,12/1 ring şantuk ve Ne 9,8/1 ring şantuk iplikler, elastanlı iplik olarak ise Ne 10/1 ring karde elastan ve Ne 13/1 ring karde elastan iplik elde edilmiştir. Üretilen rijit ve elastanlı, orijinal ve geri dönüşüm elyaflı ipliklerin düzgünsüzlük ve mukavemet değerleri standart yöntemlerle test edilmiştir. İpliklerin %U, %CVm, %200 neps, %40 ince ve %50 kalın yer değerleri ile Rkm değerleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca işletmeden çıkan atık indigo ipliklerin değerlendirilebilmesi nedeniyle maliyet girdisi analiz edilmiştir. Bulgular: Pre-consumer lif içeren ipliklerin %U ve %CVm değerlerinin tüm iplik numaraları için ortalama %1 oranında daha yüksek olduğu, geri dönüşüm lif kullanımıyla gerçekleşen düzgünsüzlükteki bu artışın oldukça düşük oranda olduğu belirlenmiştir. İndigo ipliklerin değerlendirilmesi ile üretilen ipliklerin maliyet açısından daha avantajlı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak denim kumaş üretiminin vazgeçilmez bir parçası olan indigo boyalı ipliklerin geri dönüştürülmesi ile elde edilen liflerin bir miktar düzgünsüzlük artışı ve mukavemet kaybına rağmen denim kumaş üretiminde tekrar kullanılabileceği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Pre-Consumer, İndigo İplik Açma, Geri Dönüşüm Elyaf, Geri Dönüşüm İplik, Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi

Doi:10.17366/uhmfd.2022.18.1


50